Methoden in de therapeutische sessie

 

Wat is Reiki?

Reiki is een Japanse term voor universele levensenergie. In andere culturen wordt het ook wel ‘Chi’of  ‘Prana’ genoemd. Van origine heeft iedereen deze energie tot zijn/haar beschikking, maar bij veel mensen is door allerlei gebeurtenissen in hun leven die verbinding geblokkeerd. Het niet voldoende doorstromen van energie in het lichaam heeft invloed op het zelf-genezend vermogen van het lichaam, het je lekker-in-je-vel voelen, je weerbaarheid en je balans.

Bij een Reikibehandeling wordt door het opleggen van de handen die universele levensenergie doorgegeven. De handen worden telkens op een ander plek op het lichaam gelegd om daar gedurende enkele minuten te blijven liggen. Er wordt dus niet gemasseerd.

Reiki gaat door kleding heen. Je hoeft je dan ook niet uit te kleden voor een behandeling. Wel is het raadzaam om gemakkelijk zittende en ’losse’ kleding te dragen. Dit om de energiestroom door het lichaam niet te blokkeren door bijvoorbeeld een (te) strakke broek. Je ligt gedurende de gehele behandeling op een behandeltafel.

Reiki werkt zowel op het lichaam als op de geest. Niet alleen de genezing van het lichaam wordt gesteund door het zelf-genezend vermogen te versterken, het helpt ook om negatieve gedachtepatronen, blokkerende overtuigingen en emoties los te laten en te verwerken.  Hierdoor kunnen geestelijke processen een positieve impuls krijgen wat het algeheel gevoel van welbevinden bevordert.

Bij Reiki-therapie wordt naast  de ‘gewone’ Reiki-behandeling gebruik gemaakt van diverse therapie-vormen (zoals op deze website genoemd) ter ondersteuning van jouw proces. Dat kan van het accepteren van chronische ziekte tot het onderzoeken van je eigen negatieve gedachtepatronen zijn.

Reiki-therapie

Dit is de standaard Reiki, aangevuld met de visie van de mens als totaal. Lichaam en geest horen bij elkaar, vullen elkaar aan en zitten elkaar soms dwars. Lichamelijke klachten hebben soms een geestelijke oorzaak en soms kun je geestelijk vastlopen door lichamelijke klachten. Therapeutisch Reiki beoogt om beide in een rustiger vaarwater te krijgen en meer in balans.

Als je geestelijk meer tot rust komt, kun je je fysieke klachten beter hanteren en ervaar je vaak ook je pijn als zijnde minder heftig. Je krijgt dan een volledige of gedeeltelijke lichaamsbehandeling met Reiki, aangevuld met gesprekken waarin gekeken wordt wat er speelt en wat je op dat moment nodig hebt. Het kan gebeuren dat ik je dan wat oefeningen of huiswerk voor thuis meegeef.

The Work of Byron Katie

Een manier om je gedachten en je belevings­wereld te onderzoeken. Als je veel bezig bent met wat anderen van je denken, als je telkens weer probeert goed te doen voor een ander terwijl je jezelf vergeet, als je je steeds maar weer ergert aan anderen of vastloopt omdat je je eigen situatie niet in de hand hebt, kan The Work of Byron Katie uitkomst bieden.

Hierbij onderzoek je het effect van je gedachten op hoe jij je voelt. En je onderzoekt ook of hier verandering mogelijk is. Het effect hiervan is dat je meer ruimte zult ervaren, meer rust in je hoofd en meer en beter in balans. Met en bij jezelf.


Byron Katie

Zijnsgericht en Gestalt proceswerk

In je leven zul je soms merken dat je niet bij je gevoel kunt komen. Misschien denk je zelfs dat je helemaal niet kunt voelen. Of het tegendeel, dat je juist vindt dat je niet meer na kunt denken omdat je alleen maar met je gevoel bezig bent.

Denken en voelen horen beide bij de mens. Soms overheerst het denken, soms het voelen. De kwaliteit zit in de balans. Als die balans er niet is, kun je voelen dat je overloopt, dat je je gewoonweg niet blij voelt, bedenken dat er eigenlijk iets niet helemaal oke is.

Vaak hebben we in onze kinderjaren gewoontes aangeleerd die toen uitstekend van pas kwamen en goed voor ons waren. Maar diezelfde gewoontes zijn gedrags­patronen geworden die je nu in de weg kunnen zitten. Waardoor je merkt dat je bijvoorbeeld niet doet wat je best graag zou willen. Je blijft maar aan de kant zitten, denkt dat de dingen niet voor jou zijn weggelegd.

Je weet dat je het best zou kunnen, maar ‘iets’ houdt je tegen. Met Zijnsgericht en Gestalt proceswerk gaan we op zoek naar datgene wat je tegenhoudt en gaan we kijken of er nog zaken uit vroeger tijden zijn, die nog niet verwerkt zijn. Door dit nu alsnog te doen, ben je in staat oud zeer op te ruimen en oude gedragspatronen te doorbreken.

Voice Dialogue & Innerlijk Kind werk

Dit zijn (gespreks-)vormen die duidelijkheid kunnen geven in wat er speelt in je leven. Herken je dit misschien: Je wil iets ondernemen. Vervolgens merk je bij jezelf dat je je afvraagt of je dat eigenlijk echt wel kunt. Dan hoor je nog een derde stem in je hoofd die zegt dat het wel een beetje riskant is en nog een stem die je zegt dat je het wel een leuke uitdaging is! Probeer daar dan maar eens duidelijkheid in te krijgen…

Voice Dialogue is een manier om deze verschillende ‘stemmen’ van jezelf aan het woord te laten komen in plaats van ze in je hoofd allemaal door elkaar te laten praten. Zo ontdek je wat de verschillende kanten van jezelf eigenlijk willen of nodig hebben.

Soms zitten er hele oude patronen in de weg. Die heb je ooit als kind opgedaan. Toen had je ze nodig. Nu blokkeren die patronen je weg. Vroeger in je kinderjaren bijvoorbeeld, als je moeder heel veel hoofdpijn had, mocht je niet te hard praten, niet rennen en druk doen, je mocht niet zingen. Je hebt jezelf toen afgeremd.

Nu, op latere leeftijd, merk je dat je moeite hebt om je mond open te doen, vind je het lastig om lekker enthousiast mee te doen. Wat in je jonge jaren een ‘goed’ patroon was, bv jezelf afremmen omdat je moeder er anders last van zou hebben, is nu niet meer nodig. Maar je merkt dat je jezelf nog steeds afremt. Als je je ervan bewust wordt waarom je jezelf ooit bent gaan afremmen, wordt het gemakkelijker te beseffen dat je nu, nu je volwassen bent, een eigen keuze daarin hebt.

Er ontstaat zo begrip voor jezelf, je wordt minder hard voor jezelf. Je gaat ontdekken wie je werkelijk bent en waar jij voor staat. Zo kun je meer en beter in contact zijn en blijven met jezelf en van daaruit met de mensen om je heen. Je wordt vriendelijker, zachter, warmer. Je leert (opnieuw) van jezelf te houden. Als je eenmaal weer van jezelf houdt, merk je hoe het is om van daaruit van een ander te houden. En zal je merken dat het naar je terug komt. Onvoorwaardelijk.

Karakterstructuren en Bio-energetica

De manier waarop we ons als kind ontwikkeld hebben, is terug te vinden in, zoals men dat noemt, karakterstructuren. Het bepaalt of iemand wel of geen goede binding aan kan gaan met anderen, of iemand almaar doorbuffelt of het juist heel snel opgeeft. Of iemand zich kan uiten of zijn/haar gevoel helemaal verbergt. Zelfs voor zichzelf.

De eerste paar jaar van de kindertijd heeft zo de eigen ontwikkelingsfasen en momenten waarop een kind iets niet kan verwerken.

Dat overkomt iedereen. De een kan er later toch goed mee overweg, een ander merkt dat er toch beperkingen zijn. Beperkingen die je zelf niet helemaal kan verklaren.

Bepaalde gedragingen of niet verwerkte emoties (bewust of onbewust) kunnen zich opslaan in je lichaam. Bio-energetische lichaamsoefeningen helpen om dat, wat zich heeft vastgezet in je lijf, los te maken.

Na enige tijd ervaar je dat het regelmatig doen van deze oefeningen je ruimte geeft, je sterker maakt in je gevoel, je meer in balans laat zijn.

Wandelcoaching & Ontspanningsmassage

Bij wandelcoaching gaan we de natuur in. Soms is het prettiger om in beweging te zijn tijdens het praten. Je zit dan niet statisch in een stoel, hoeft de ander niet direct aan te kijken. Tijdens de wandeling maken we gebruik van wat we tegen komen om dingen te verduidelijken of tot (nieuw) inzicht te komen.  

Wandelcoaching & Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage kan worden ingezet als je je niet kunt ontspannen, veel last van je lijf hebt door spierspanning of mentaal er even helemaal 'doorheen' zit. Door lichamelijk even los te laten, kun je tot rust komen. Een ontspanningsmassage maakt altijd deel uit van een therapiesessie en kan niet apart worden geboekt.