Trainingen voor groepen

Vanuit mijn praktijk worden momenteel een tweetal groepstrainingen aangeboden: Kracht van de Overgang, een meerdaagse voor vrouwen en de Avondcursus Tantra, voor alleengaanden en koppels. Hieronder volgt een beschrijving van beide trainingen.

Kracht van de Overgang

Iedere vrouw zal vroeger of later in de overgang terechtkomen. Het is een hele bijzondere periode. Je zou het kunnen zien als een periode waarin je de balans van je leven opmaakt. Zo’n tussenstand. Zo’n periode waarin je gaat voelen of alles nog wel klopt. Er kunnen oude, nog niet helemaal verwerkte zaken nog een keer langs komen. Heb je aan te nemen dat je lijf aan verandering onderhevig is.

Autonoom en authentiek

Als je niet bang bent om alle veranderingen onder ogen te zien, is de overgang een mooie, krachtige tijd. Je hebt hierin een keuze. Je kunt alles wegstoppen en de overgang uitzitten. Je kunt ook deze periode met alles wat er bij hoort onder ogen zien en het beste voor jezelf er uit halen.

Het is ook een tijd om bij stil te staan. Stil staan bij wat er gezien en gevoeld wil worden. Hier is durf en lef voor nodig!

Leren voelen wat jij zelf nu werkelijk wilt. Herkennen waar je grenzen liggen en deze ook aangeven. Niet meer zomaar aan andermans verwachtingen voldoen ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’. Je gaat keuzes maken die bij je passen en die goed voelen. Trouw zijn aan jezelf is belangrijk en je krijgt dat steeds beter voor elkaar. Je wordt milder en zachter naar jezelf en daardoor naar de ander.

Je ‘negatieve’ emoties zoals verdriet, boosheid, verzet… het hoort er bij. Je hoeft er geen doorlopende klaagzang van te maken, maar wegstoppen heeft ook geen zin. Je kunt onderzoeken wat het je te vertellen heeft. Zorg je wel goed voor jezelf? Ga je over je grenzen heen? Laat je de ander weten hoe het voor jou is? Mag je kwetsbaar zijn?

Verlangen, nieuwe kansen, creativiteit, ontspanning, balans. Wie wil dat nu niet. Veel vrouwen die de overgang achter zich hebben, spreken uit dat zij zich meer ontspannen voelen, zich minder druk maken, relaxter in het leven staan.

(Her)ken je dit?

Onverwachts komen opeens oude, onverwerkte zaken bovendrijven. Terwijl je toch echt zeker wist dat je die periode goed afgesloten had. Momenten waarin je ineens overvallen wordt door een intens verdriet. Zomaar. Vanuit het niets. Wat moet je er mee?

Stemmingswisselingen, van het ene moment op het andere verander je van een gezellige huisgenoot in een tiran of een huilend hoopje ellende op de bank. Van servies dat rinkelend door de kamer vliegt en op de grond in duizend stukjes uiteen valt tot opgewekt de was wegwerken. De ene dag wil je hordes vriendinnen uitnodigen voor een lekker etentje en even later lig je op bed met je hoofd onder het dekbed en wil je niemand zien.

De kledingkast is opeens gevuld met extra hesjes, vestjes, allerlei soorten t-shirts, twee tot drie kledingmaten, sjaaltjes. Want ja… laagjeskleding doet het zo goed. Gunst, het lijkt de kast van je moeder wel!

Welkom in de overgang! Een periode die, de pre-overgangsperiode meegerekend, wel een jaar of tien kan duren.

Wat gaan we doen

Waar ben je, wat zijn je pijnpunten. Waar hou je je in, wat mag gezien worden, waar loop je tegenaan. Met elkaars steun en support zet ieder voor zichzelf, bewust stappen in een onbekende toekomst. We worden, zoals men dat bij oude natuurvolken wel noemt, wijze vrouwen.

Met aandacht, bewustwording, humor en ontspanning kijken we waar we zijn op deze soms zo hobbelige weg, ervaren we hoe het is om trouw te zijn aan jezelf, goed voor jezelf te zorgen en wat onze vervolgstappen gaan zijn op dit stuk levensweg.

We werken met o.a. lichaamswerk, ademwerk, rituelen, voice-dialogue en The Work.

Lopen op stapstenen

De trainers

Joke Borsboom-Hilderink, ontspanningstherapeut en reflexoloog en Yvonne Keesmaat, psychosociaal therapeut.

Beiden hebben wij al een stuk van de overgangsweg belopen. Beiden delen we de gedachte dat het contact met mensen ons laat luisteren. Vaak horen wij de vraag achter de vraag. Dat inspireert ons om creatief te denken door te blijven groeien.

Joke en Yvonne

Joke: Het ontdekken van wat er in mezelf leeft, heeft mijn leven op een mooie manier gevoelsrijker gemaakt en van die rijkdom wil ik graag delen en doorgeven.

Yvonne: Ieder mens heeft haar (of zijn) eigen weg te gaan en bepaalt zelf de eigen koers. Soms lukt dat even niet meer en loop ik een stukje mee. Als steun, luisterend oor, richtingwijzer of andere zienswijze, waarbij de ander de eigen regie houdt.

Praktisch

De cursus duurt een weekend, van vrijdagavond 20:00 uur tot zondagavond 17.00 uur. Op vrijdag staat vanaf19.00u de koffie en de thee voor je klaar.

Lokatie: Kasteel de Schans, Opoeteren, België

Prijs: € 360,00, inclusief overnachtingen, alle maaltijden, koffie en thee.

Agenda

De komende training:

nog geen datum vastgelegd voor najaar 2019.

Meer info

Als je vragen hebt, neem gerust contact met me op via het contactformulier of bel me even.

Brochure

Kracht van de Overgang - brochure

Tantra Avondcursus – een co-creatie met Kasteel de Schans

Tantra gaat over bewustwording en authenticiteit. Over contact, veiligheid en verbinding. Over wat jij ervaart in het contact met de ander, durf je nee te zeggen, durf jij je kwetsbaarheid te laten zien.

We nodigen je uit jezelf te ont-moeten en vanuit een werkelijk contact met jezelf het contact met de ander aan te gaan. Blijf je daarin bij jezelf of versmelt je in de ander. Hoe doe jij dat. Er is hierin geen goed of fout, maar het je bewust zijn hoe jij dat doet. Om vervolgens de keuze te hebben of je het zo blijft doen of dat je iets bij jezelf wilt veranderen.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn partner Norbert Arends dit traject van 12 weken, waarin we je meenemen op reis langs je eigen grenzen. Tijdens deze avonden is er o.a. bewegen op muziek, adem-oefeningen, tantrische oefeningen. De oefeningen doe je alleen, in tweetallen of met de hele groep.

Thema's

Elke avond heeft een eigen thema, zoals o.a.: je welkom voelen, contact maken, in verbinding zijn, grenzen herkennen en aangeven. En er is ook plezier, er is genieten, er is ontspanning.

Voor wie

De avondcursus is geschikt voor beginners en voor mensen die al ervaring hebben met tantra. Zowel individuen als koppels kunnen zich inschrijven.

 

Zaal bij Heremiet

 

Praktisch

De cursus bestaat uit tien avonden van 19.30 tot 22.00 uur.

Lokatie: De Heremiet, Begoniastraat 15, Eindhoven

Prijs: € 285,00

Kennismaken

Wil je kennismaken met ons, onze assistenten, de manier waarop wij de avondcursus vorm geven?

Kijk voor meer informatie, ook over de info-avonden, op de website van Kasteel de Schans.

Agenda 

De avondcursus wordt twee keer per jaar georganiseerd. Kijk voor de data in de agenda.

Meer info

Als je vragen hebt, neem gerust contact met me op via het contactformulier of bel me even.